Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ric O'Barry

Ο εβδομηντατριάχρονος ακτιβιστής, πρώην εκπαιδευτής των γνωστών δελφινιών flipper, της τηλεοπτικής σειράς που παιζόταν με μεγάλη επιτυχία στην δεκαετία του 60' και 70' σε όλο τον κόσμο.
Γεγονός που τον συγκλόνισε για την μετέπειτα πορεία του ήταν όταν το αγαπημένο του δελφίνι πέθανε στα χέρια του.
Αυτό συνέβη μετά το τέλος της σειράς το 1970 και αφού η παραγωγή της σειράς πούλησαν τα δελφίνια, το τελευταίο δελφίνι που είχε μείνει και ήταν θηλυκό, με το όνομα Κάθι και απομονωμένο στο Miami σε μια πισίνα το επισκεπτόταν και κολυμπούσε τακτικά μαζί του γιατί ένιωθε την μοναξιά του.
Μια μέρα η Κάθι εκεί που κολυμπούσαν πήγε στην αγκαλιά του, τον κοίταξε στα μάτια και βυθίστηκε στην πισίνα αφήνοντας την τελευταία της πνοή.
Αυτό καθόρισε και την μετέπειτα του πορεία και έχει επέμβει πάρα πολλές φορές σε πολλά μέρη του κόσμου για την απελευθέρωση αιχμάλωτων δελφινιών, όπως Βραζιλία, Γουατεμάλα, Αμερική, Κολομβία, Αϊτή και άλλες.
Το σύνθημά του είναι ''κανένα δελφίνι αιχμάλωτο ή νεκρό''..!
Έγινε ευρύτατα γνωστός όταν πήγε στην Ιαπωνία και τα έβαλε με τα μεγάλα συμφέροντα της αλιευτικής βιομηχανίας, για το έγκλημα που συντελείτε στα Ιαπωνικά παράλια Taiji, Wakayama, για την σφαγή χιλιάδων δελφινιών.

Μαζί με άλλους ακτιβιστές αφού έσπασαν νύχτα τον κλοιό της αστυνομίας και των ντόπιων ψαράδων και τοποθέτησαν κάμερες που αποθανάτισαν το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα.
Το εγχείρημα του ήταν δύσκολο, αφού είχαν να κάνουν με τους ντόπιους ψαράδες που ήταν πάρα πολύ επιθετικοί όσο και με την αστυνομία, που κάθε λίγο τους συ λάμβανε.
Το αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος  ήταν το βραβευμένο ντοκιμαντέρ ''The Cover'' που άλλαξε σε μεγάλο ποσοστό την κοινή γνώμη στην Ιαπωνία και στον υπόλοιπο κόσμο για την κατανάλωση προϊόντων ή κρέας δελφινιών.
Έχει διαμαρτυρηθεί σε πολλά παγκόσμια συνέδρια για την αλιεία, μια από αυτές ήταν όταν κρέμασε μια τηλεόραση στον λαιμό του που έδειχνε την σφαγή των δελφινιών στην Ιαπωνία και περιφερόταν ανάμεσα στους συνέδρους.
Ένα μεγάλο μπράβο στον Ric O'Barry και στους άλλους ακτιβιστές που με αυτό το ντοκιμαντέρ ενημερώσανε τον κόσμο και κατάφεραν να σώσουν μερικές χιλιάδες δελφίνια από την σφαγή..!

Είμαι σίγουρος ότι οι επόμενες γενιές θα τους ευγνωμονούν..!

Δεν υπάρχουν σχόλια: